ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu si v Seredi pripomenuli výstavou „Holokaust: likvidácia, oslobodenie, záchrana“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Dňa 27. januára si pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. V tento deň bol pred 75 rokmi oslobodený najväčší nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau.

Pri tejto príležitosti sa v pondelok 27. januára 2020 konala v priestoroch SNM-MŽK-Múzea holokaustu v Seredi vernisáž výstavy  „HOLOKAUST: LIKVIDÁCIA, OSLOBODENIE, ZÁCHRANA“, ktorá sa uskutočnila v spolupráci s Ruským centrom vedy a kultúry v Bratislave, Veľvyslanectvom Ruska na Slovensku a Ruským výskumným a vzdelávacím centrom holokaustu. Výstavu tvoria jedinečné dokumenty a fotografie zachytávajúce históriu holokaustu v Európe vrátane bývalého Sovietskeho zväzu. Práve tu bolo podľa autorov výstavy zavraždených približne 2 700 000 Židov.

„Uvedená výstava v Múzeu  holokaustu v Seredi  je najmä v tomto čase veľmi aktuálna a potrebná. Nielen preto, že čoraz viac silnejú vo viacerých krajinách neprijateľné extrémistické názory, ale tiež preto, že spomienka na obete holokaustu musí neustále nás všetkých a najmä mladých ľudí, ešte dôraznejšie viesť k odsudzovaniu všetkých foriem rasizmu. Aj budúce generácie si musia osvojiť ponaučenie z udalostí, na ktorú sa dnes, žiaľ, neraz zabúda, či sa ju snaží niekto prekrútiť.  A deň, kedy je jej vernisáž, je rovnako veľmi dôležitý, vážny a nezabudnuteľný. Veď 27. január je dňom, kedy si celý svet pripomenie 75. výročie oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz v poľskom Osvienčime, práve Červenou armádou,“ povedala Inna Kuznetsová, riaditeľka Ruského centra vedy a kultúry v Bratislave.

Holokaust bol systematické byrokratické štátom podporované prenasledovanie a vraždenie 6 miliónov Židov nacistickým režimom a jeho kolaborantmi. Vojnová Slovenská republika tiež kolaborovala s nacistickým Nemeckom, Židia boli postupne vylučovaní z verejného, hospodárskeho a spoločenského života, čo viedlo k transportom z územia vtedajšieho Slovenska. Počas prvej a druhej vlny transportov mnohé vlaky smerovali do koncentračných a vyhladzovacích táborov Auschwitz  a Auschwitz-Birkenau, iba malá časť ľudí z nich sa dožila oslobodenia.

Martin Korčok, vedúci Múzea holokaustu v Seredi uviedol: „Spoločne si pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, ktorý pripadá na výročie oslobodenia táborov Auschwitz a Birkenau príslušníkmi Červenej armády. Pripomíname si šesť miliónov nevinných obetí. Nezabúdajme, že nehovoríme o čísle, ale ľudských osudoch. Majme na pamäti, ako môže skončiť nenávistná rétorika proti vybranej skupine obyvateľstva. Konajme vždy tak, aby sme v budúcnosti nemuseli do kalendára pridávať ďalšie pamätné dni viažuce sa k tragickým udalostiam.“

Cieľom výstavy je pripomínať hrôzy druhej svetovej vojny a osudy židov v koncentračných táboroch. Fotografie a dokumenty boli poskytnuté z Archívu Ruského centra Holokaust, Štátneho archívu RF, Centrálneho archívu Ministerstva obrany, Múzea vojenskej medicíny, Centrálneho múzea Veľkej vlasteneckej vojny a iných inštitúcií.  Na výstavných banneroch majú návštevníci možnosť vidieť a čítať informácie o Červenej armáde, ktorá postupne oslobodzovala nacistické koncentračné tábory,  informácie o osloboditeľoch, ktorí na operáciách pôsobili a napríklad aj  lekároch, ktorí zachraňovali väzňov. Výstava potrvá do 12. marca 2020.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img