ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

S koncentračným táborom Osvienčim, utrpením Židov počas holokaustu a arizáciou židovského majetku má Sereď bohaté skúsenosti. Pripomína ich Múzeum holokaustu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Frustrácia stále väčšieho množstva občanov všetkých vekových kategórií, strata viery v právo a spravodlivosť, pochybnosti o rovnosti občanov pred zákonom a stupňujúca sa apatia drvivej väčšine občanov k záujmu o správe vecí verejných vyúsťujú v  utiekaniu sa k extrémizmu a hľadaniu jednoduchých riešení na odstránenie zložitých problémov.

Toto sa najviac odzrkadľuje práve v súčasnej dobe, kedy sa blížia voľby a prieskumy verejnej mienky nastavujú zrkadlo politikom vedúcim krajinu za obdobie posledných 30 rokov a to spôsobom naozaj alarmujúcim. Preferencie strany ĽS NS narástli a existujú oprávnené obavy, že narastať ďalej budú.

O prvom úspechu Mariána Kotlebu vo voľbách do VÚC som vtedy zo zahraničia písal článok pod titulom „Kotleba nie je produktom občanov, ale arogantných politikov“, kde som už pred takmer siedmimi rokmi zhodnotil, kto je za vzostup Kotlebu zodpovedný. Politici sa ale nepoučili. Čo je horšie, nepoučili sa ani pred štyrmi rokmi, kedy sa Kotlebova strana dostala v demokratických voľbách do NRSR. Ak niekto čakal, že sa poučia za ďalšie 4 roky, mýlil sa. Táto strana má stále viac percent a politici stále viac rečí o nebezpečenstve nárastu extrémizmu a ohrození demokracie. Pritom príčinou sú oni samotní.

Dnes si pripomíname 75. výročie Oslobodenia nacistického koncentračného tábora Auschwitz – Birkenau, v ktorom v rokoch 1941 – 1945 zahynulo 1,4 mil. väzňov, z čoho bolo asi 1,1 mil. Židov.

Človek má krátku pamäť. 75 rokov sme nezažili útrapy vojny a tak je nám násilie tohto druhu vzdialené. Neuvedomujeme si, že zlo s najväčšou pravdepodobnosťou nepríde naraz, ale zakráda sa pomaly, hlásajúc rýchle riešenie dlhodobo neriešených problémov trápiacich ľudí, no bez reálnych krokov, ako to vykonať. Dôvodom však nie je prosperita nás všetkých, ale moc, túžba ovládať iných a to za každú cenu. S použitím klamstiev, propagandy a využitím krátkej pamäte ľudí.

Mesto Sereď má žiaľ k utrpeniu v koncentračných táboroch veľmi blízko. Práve v Seredi sa totiž nachádzal zberný tábor, v ktorom boli ľudia odsúvaní do koncentračných táborov sústreďovaní a následne transportami odvezení prakticky na istú smrť. Tak, ako v súčasnosti ide mnohým politikom o peniaze a majetok, bolo tomu aj v minulosti. A to aj v Seredi. Majetok po Židoch arizovali konkrétni ľudia, ktorí následne na ňom a teda nešťastí a väčšinou aj smrti pôvodných vlastníkov profitovali nielen sami, ale aj ich rodiny a následne ďalšie generácie po nich.

Je našou povinnosťou pripomínať si zlo spôsobené konkrétnymi ľuďmi, pomenovávať zlo a ľudí, ktorí ho spôsobovali pravým menom a poučiť sa z neho. A je našou povinnosťou učiť pamätať si, aj naše deti. Iba tak sa totiž vyvarujú rovnakých chýb a nedopustia, aby zlo bolo páchané na nich.

Nedávajme šancu meniť históriu ľuďom, ktorí by fakty z nej chceli vymazať a pripomínajme našim potomkom aké nebezpečenstvo hrozí v momente, keď slušní ľudia mlčia namiesto toho, aby sa jasne a zrozumiteľne zlu postavili do cesty.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img