ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Riško malý veľký bojovník so zákernou chorobou

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ahojte, volám sa Riško, mám okolo seba veľa dobrých ľudí a zo všetkého sa najradšej usmievam. Avšak bojujem zo všetkých síl o svoje zdravie.

Toto je môj príbeh

Riško je 20 mesačné dieťatko. Keď mal Riško 4 mesiace si rodičia všimli že nevládze dvihnúť nožičky, tak sa rozhodli ísť k doktorke, ktorá povedala že to nič nie je a že Riško je len lenivý… no rodičia vyhľadali iného doktora, ktorý hneď skonštatoval podozrenie na závažné dedičné nervovo-svalové ochorenie, Spinálnu svalovú atrofiu ( SMA ). Vtedy všetko nabralo rýchly spád. Riška prestala poslúchať hlavička, nevedel ju udržať, ručičky mu slabli v ktorých nevedel udržať ani hračky. Ani pravidelné cvičenie nepomáhali.

Keď mal Riško 6 mesiacov potvrdili na základe genetických testov diagnózu, Spinálna svalová atrofia. (SMA).  Rodine sa vtedy všetko zrútilo, no malý Riško sa rozhodol bojovať s úsmevom na tváričke. Nasledovala liečba ktorá musela byť schválená poisťovňou. Po prvých dávkach Spinarzy ( jediný liek dostupný Slovensku na SMA, ktorý oddiali zhoršenie choroby ), sa cítil silnejší no potom Riško ochorel a skončil v nemocnici, pretože sa mu ťažko dýchalo a bol stále unavený. Riško dostal RS vírus a zápal pľúc. Bol v umelom spánku a dýchal za neho prístroj a lekári mu nedávali nádeje. Keď ho odpojili, tak sám začal dýchať.Nasledoval však ďalší zápal pľúc. Riško sa začal hlieniť a papať len cez sondu. Po 3 týždňoch Riška pustili domov medzi svoju rodinu a milované hračky. Po 4 dávke Spinrázy dostal ďalší infekt, no našťastie bol skoro zachytený a bral domácu liečbu.Rodičia s Riškom neustále cvičili no Riško sa stále zahlieňoval. Po 5 dávke Spinrázy dostal zase zápaľ plúc a opäť nasledoval pobyt v nemocnici.Rodičia sa rozhodli Riška vziať na výlet do Tatier do ústavu. Pani fyzioterapeutka prišla s Riškom cvičiť, no neodhadla to a Riško sa nevedel nadýchnuť, pretože ho vzala do vertikálnej polohy a Riško sa prebudil až v nemocnici. Riško sa začal dusiť hlienom a stratil vedomie, museli ho predýchavať. Lekar povedal že jediný spôsob ako odhlieniť je urobiť tracheostómiu a peg. Rodičia súhlasili iba s pegom. V septembri po zmenenej strave sa začal dusiť. Prekážala mu sonda v nošteku, ale doktorka povedala, že najskôr musí Riško pribrať, aby zavedenie pegu pod anestézou bolo pre Riška čo najmenej riskantné.

V októbri sa Riško cítil lepšie, mal už aj menej hlienov a tešil sa na ďalšiu dávku liečikov. Riškova nádej je ďaleko za oceánom v USA, volá sa Zolgensma a je oficiálne najdrahším liekom na svete. Preto sa Riško a jeho rodičia rozhodli osloviť dobých ľudí, pretože to je ich jediná nádej. Nádej na život, bez nemocníc.

– – –

SMA a Zolgensma

SMA1 je nervovo-svalové ochorenie kde chýba gén, ktorý tvorí bielkovinu, ktorá je potrebná na normálnu funkciu motorického neurónu, ktorý riadi svaly. Postupne by chlapčekovi ochabli všetky svaly, vrátane hltania a dýchania. V máji 2019 bola v USA schválená génová terapia.

Tento liek je považovaný za najdrahší na svete, pretože jeho cena siaha cez dva milióny dolárov a nie je registrovaný v Európe. Nielenže si lieky musia rodičia hradiť sami, ale Riško a jeho rodičia bojujú aj s časom. Liek totiž musí byť podaný do dovŕšenia 2.roka života. Ostáva im preto len pár mesiacov.

Rodičia sa obracajú s prosbou na ľudí s dobrým srdiečkom, ktorí sú Riškovou poslednou nádejou. Riško je usmievavé dieťatko, ktoré si nič iné nepraje, len zdravie, aby sa mohol tešiť zo života, hrať  sa a žiť plnohodnotný život, rovnako ako ostatné detičky.

Tam kde je viera, je aj nádej, nádej pre malého Riška, bojovníka, ktorý prosí o lepší život. Rodičia a Riško Vás prosia o pomoc. Pre vás to bude možno len pár eur, no pre malého Riška to bude záchrana života.

Poskytnúť finančný príspevok pre Riška môžete na účet:

IBAN: SK89 0900 0000 0051 6672 6293
BIC/SWIFT: GIBASKBX
Názov účtu: BOJOVNÍK
Názov banky: Slovenská sporitelňa a.s.

→PayPal:
https://www.paypal.me/RiskoSMA1

 

Zdroj/foto: Facebook/ Riško SMA1

Sandra Tomanová

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img