ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Dôležité zmeny pre cestujúcich vlakom zo Slovenska do Českej republiky od nového cestovného poriadku 15. 12. 2019

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

RegioJet |MM| Od nedeľnej zmeny cestovného poriadku vystriedajú na niekoľkých tratiach v ČR České dráhy iní dopravcovia. To bude znamenať zmeny a novinky aj pre cestujúcich zo Slovenska – napríklad pri cestách do Brna, Přerova a ďalších miest.

Napríklad rýchlikové spoje na trati Bohumín – Ostrava – Hranice na Moravě – Přerov – Brno a späť bude po novom namiesto Českých dráh prevádzkovať dopravca RegioJet. Ide o štátom objednávané dotované rýchliky, ktoré RegioJet vysúťažil vo výberovom konaní ministerstva dopravy. Na základe toho v nedeľu vystrieda České dráhy.

Zmeny pre cestujúcich zo Slovenska 

Dôležité zmeny sa týkajú cestujúcich zo Slovenska – najmä pri vyhľadávaní spojenia a nákupe lístka. Platí to napríklad pre tých cestujúcich, ktorí dochádzajú za štúdiom či prácou zo Slovenska do Brna a prestupujú na rýchliky Bohumín – Brno a späť, napríklad v staniciach Ostrava Svinov alebo Hranice na Morave.

  • Cestujúci by mali na vyhľadávanie spojenia využívať nezávislé vyhľadávače typu www.cp.sk. Vyhľadávač na internetových stránkach ZSSK po novom od 15. 12. spojenie priamymi rýchlikmi na trase Bohumín – Ostrava – Hranice – Přerov – Brno nevyhľadá a cestujúcemu ponúkne nezmyselne dlhšie a drahšie spojenie výhradne s ČD – napríklad cez Českú Třebovú – aj keď, najvýhodnejší by bol ako doteraz prestup na priamy vlak do Brna v Ostrave.

 

  • Spojenie napríklad do Velkých Karlovíc alebo Valašských Klobúkov vyhľadávač ZSSK od 15. 12. nevyhľadá vôbec, pretože všetky vlaky na trati Vsetín – Velké Karlovice a Bylnice – Horní Lideč a späť bude po novom namiesto ČD prevádzkovať dopravca Arriva. Vo všetkých prípadoch pritom ide o štátom alebo krajom objednávané spoje základnej dopravnej služby (napríklad vyhľadávač spojení rakúskych dráh ÖBB všetky spojenia do ČR bez problémov vyhľadá).

 

  • Cestujúci by mali venovať zvýšenú pozornosť nákupu lístkov. Napríklad pri prestupe na rýchlik RegioJet Bohumín – Ostrava – Hranice – Přerov – Brno, budú cestujúci potrebovať platný lístok dopravcu RegioJet. Ten si môžu najvýhodnejšie zakúpiť cez internetové stránky regiojet.sk (vrátane 75 % zliav pre študentov a seniorov) alebo na predajných miestach RegioJetu na Slovensku a v ČR. K tomu si budú musieť dokúpiť medzinárodný lístok zo Slovenska do prestupnej stanice v ČR. Cestujúci z Čadce do Brna si tak kúpia 2 lístky – jeden na spoj ZSSK / ČD v úseku Čadca – Ostrava Svinov a druhý na rýchlik RegioJet v úseku Ostrava Svinov – Brno hl. n.

 

  • RegioJet oslovil ZSSK s ponukou možnosti predaja lístkov na rýchliky na trase Bohumín – Ostrava – Hranice – Brno a späť (podobne, ako teraz ZSSK predáva lístky na osobné vlaky RegioJetu na trase Bratislava – Komárno a späť) – práve s ohľadom na to, že ide o nekonkurenčné dotované spoje a s o ohľadom na čo najmenšie komplikácie pre zákazníkov. Bohužiaľ ZSSK rozšírenie dohody o predaji lístkov odmietla.

Rýchliky na linke R8 Brno – Přerov – Ostrava – Bohumín a späť

RegioJet na tejto trase vystrieda České dráhy na základe víťazstva vo výberovom konaní ministerstva dopravy. Denne ponúkne 34 spojov (17 v každom smere) s odchodmi v hodinovom intervale. Rýchliky RegioJet na linke Bohumín – Ostrava – Přerov – Brno a späť NIE SÚ POVINNE MIESTENKOVÉ – cestujúci sa budú môcť rozhodnúť, aký typ lístka si kúpia – s rezerváciou aj bez;  v prvej, alebo druhej triede. Cestujúci majú možnosť zaistiť si rezerváciu na prepravu bicykla, prepravované budú detské kočíky a aj psy.

Vo všetkých staniciach na linke R8 (s výnimkou staníc Brno-Královo Pole a Nezamyslice) budú k dispozícii predajné miesta RegioJetu. Počas tohto týždňa RegioJet otvára 6 nových predajných miest v staniciach Vyškov, Kojetín, Přerov, Suchdol nad Odrou, Studénka a Bohumín (súčasné predajné miesta sú v Ostrave Svinov a Ostrave hl. n.).

Vlaky na linke R8 budú prevádzkované v novej kategórii vlakov RegioJet – „Rýchlik“. Súpravy budú radené z klimatizovaných vozňov určených pre medzinárodné diaľkové vlaky s vozňami prvej a druhej triedy. Súpravy ponúknu veľkopriestorové aj oddielové usporiadanie v kupé pre 6 cestujúcich. V súpravách bude k dispozícii vyhradený priestor pre prepravu detských kočíkov, bicyklov a aj kupé pre cestujúcich s deťmi.

Cestujúci v druhej triede budú mať k dispozícii zadarmo pripojenie k internetu, elektrické zásuvky s 230 V, výber z tlače, možnosť pripojenia k zábavnému portálu s ponukou filmov, hudby a ďalšieho zábavného obsahu. Cestujúci v prvej triede budú mať navyše k dispozícii špičkovú kávu Illy zadarmo a tí, ktorí cestujú dlhšie než 45 minút, aj cookies a pomarančový džús zadarmo. Súčasne si cestujúci s rezerváciou miesta v druhej triede budú môcť objednať s donáškou na miesto drobné občerstvenie on-line cez novú funkciu aplikácie RegioJet a uhradiť ju platobnou kartou alebo prostredníctvom Kreditového lístka. Občerstvenie si budú môcť cestujúci prípadne osobne zakúpiť aj priamo v RegioJet Bistre, ktoré bude umiestnené vo vozni druhej triedy číslo 2.

RegioJet po novom spojí vlakmi Žilinu, Trenčín, Piešťany, Trnavu a ďalšie mestá na Považí s Bratislavou, Prahou a Brnom

RegioJet po novom ponúkne priame vlakové spojenie na trase Žilina – Trenčín – Trnava – Bratislava – Břeclav – Brno – Praha a späť. Jeden pár vlakových spojov bude ráno okolo 6:00 hodiny vychádzať zo Žiliny v smere Bratislava, Břeclav, Brno, Praha a v popoludňajších a večerných hodinách pôjde naspäť v opačnom smere.

Priame spojenie vlakmi RegioJet s Bratislavou, Brnom či Prahou po novom dostanú ďalšie kľúčové miesta na Považí – svetoznáme kúpele Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Trenčianska Teplá, Púchov a Považská Bystrica (tu spoj zastaví s ohľadom na kapacitu trate len v smere do Žiliny).

RegioJet vďaka tomu ďalej posilňuje svoju významnú pozíciu na Slovensku a v slovensko-českej vlakovej doprave. Vznikne ideálne vlakové spojenie napríklad pre cesty študentov za štúdiom do Brna, Bratislavy či Prahy; rovnako ako ponuka pohodlného spojenia pre hostí svetoznámych kúpeľov v Piešťanoch či Trenčianskych Tepliciach. Zaujímavé bude nové spojenie aj pre obchodných cestujúcich na služobných cestách či turistov. Medzi Prahou a Žilinou budú po novom jazdiť 4 spoje RegioJet denne.

Vlaky RegioJet sa aj vďaka novému spojeniu vrátia na slovenskú vnútroštátnu trasu  Žilina – Trenčín – Trnava – Bratislava a späť – s novými zastávkami v Piešťanoch, Púchove alebo v Novom Meste nad Váhom. Ponúknu tak ideálnu možnosť cestovania na jednodennú otočku do Bratislavy.

Nové vlakové spojenie vznikne predĺžením jedného páru súčasných vlakových spojov jazdiacich na trati Praha – Brno – Bratislava a späť. Spoje pôjdu podľa nasledujúceho cestovného poriadku:

RJ 1046 Žilina – Bratislava – Brno – Praha

Žilina (5:57) – Púchov (6:36) – Trenčianska Teplá (6:52) – Trenčín (7:00) – Nové Mesto nad Váhom (7:14) – Piešťany (7:26) – Trnava (7:47) – Bratislava hl. st. (8:30 – 8:47) – Břeclav (9:38) – Brno hl. n. (10:09) –  Pardubice (11:45) – Praha (12:42).

RJ1045 Praha – Brno – Bratislava – Žilina

Praha (15:20) – Pardubice (16:15) – Brno hl. n. (17:48) – Břeclav (18:23) – Bratislava hl. st. (19:12 – 19:15) – Trnava (19:41) – Piešťany (19:59) – Nové Mesto nad Váhom (20:10) – Trenčín (20:23) – Trenčianska Teplá (20:31) – Púchov (20:46) – Považská Bystrica (21:04) – Žilina (21:25).

Spoje sú vedené v kategórii RJ a ponúknu cestujúcim servis v štyroch cestovných triedach – STANDARD, RELAX, BUSINESS a v cenovo najvýhodnejšej triede LOW-COST. Vo všetkých triedach majú cestujúci v cene cestovného lístka aj miestenku na konkrétne miesto, pripojenie k Wi-Fi zadarmo, vodu, dennú tlač, možnosť sledovať filmy a ďalší zábavný obsah prostredníctvom on-line zábavného portálu.

V triedach STANDARD, RELAX a BUSINESS majú cestujúci zadarmo k dispozícii kávu a ďalšie nápoje a aj možnosť objednať si občerstvenie za výhodné ceny z palubného menu RegioJet.

Vo vlakoch budú radené v triede STANDARD aj veľkopriestorové vozne Astra s dotykovými obrazovkami v sedadlách s možnosťou sledovania filmov, počúvaním hudby a ďalšieho obsahu.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img