ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Aj tento rok budeme počuť hlas tisícov študentov…

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Richard Prutkay |MM|  Začínajú sa študentské voľby, čo znamená, že žiaci stredných škôl si budú môcť opäť vyskúšať aké je to byť dospelý. Tento krát, si budú voliť predstaviteľov do Slovenského parlamentu.

O čo tu vlastne ide ? Jedná sa projekt, v ktorom ponúkame žiakom stredných škôl  možnosť, aby sa zapojili do simulovaných študentských volieb a ukázali tak, kto je v politike ich favorit a komu by nechali svoj hlas, a dôveru. Možnosť „prehovoriť“ dostanú všetci študenti stredných škôl, ktorí dovŕšili pätnásť rokov.

Čo chceme dosiahnuť? Cieľom študentských volieb je pomôcť mladým ľudom zorientovať sa v politickom svete a naučiť ich, ako sa nenechať oklamať. Sme apolitická iniciatíva preto nečakajte , že budeme prezentovať nejakú stranu ako dobrú alebo zlú. Naším poslaním je hlavne ukázať študentom, že na každom hlase záleží , a že by nám nemalo byť jedno kto nám vládne.

-V predchádzajúcich simulovaných prezidentských voľbách  bola jednoznačnou víťazkou pani prezidentka Zuzana Čaputová. No a v simulovaných voľbách do Európskeho parlamentu si žiaci vybrali   stranu Mariana Kotlebu – ĽSNS. Celkovo sa do študentských volieb prihlasuje každým rokov viac a viac stredných škôl a tak tento projekt rastie a dostáva sa do povedomia nie len mladým ľuďom. Na posledných simulovaných voľbách sa zúčastnilo vyše 200 škôl a svoj hlas tak poslalo ďalej viac ako 20 000 študentov.

„Študenti získajú praktickú skúsenosť s voľbami, dozvedia sa ako fungujú a ich hlasy a názory bude počuť. Zviditeľnia sa pre legálnych voličov, ktorí si často mylne myslia, že mladí nemajú dostatok kompetencie na to, aby sa k politike vyjadrovali. Nedávne župné, ale aj parlamentné voľby ukázali nespokojnosť mladých s tým, čo sa deje a v médiách otvorili otázku budúcnosti Slovenska. Pretože tú budú tvoriť práve dnešní stredoškoláci,“ hovoria organizátori.

Okrem samotných simulovaných volieb plánujú organizátori uskutočniť na prihlásených školách aj prednášky, ktoré žiakov uvedú viac do politického života a ktoré im vysvetlia systém volieb.

Študentské voľby predovšetkým dávajú mladým priestor vyjadriť svoj názor. Podporujú dialóg o politickom dianí na Slovensku a uvádzajú poučky o demokracii z učebníc občianskej náuky do praxe. Nikdy nie je príliš skoro začať sa zaujímať o verejné dianie a práve Študentské voľby môžu byť pre študentov prvým krokom k občianskej zodpovednosti.

“Študentské voľby zvýšili na našej škole záujem o politické dianie a aktívne občianstvo. Všimol som si, že keď sme robili voľby na škole, viacero ľudí sa začalo aktívne zaujímať o politiku, keďže zistili, že aj ako mladí ju môžu zmeniť a že ich názor chcú ľudia vedieť,” hovorí Richard Prutkay, študent Gymnázia v Nových Zámkoch a organizátor Študentských volieb.

Veľa študentov sa po voľbách začalo viac zaujímať o politiku a o fungovanie štátu.

“Vďaka študentským voľbám som pochopila a naučila sa, že jednotlivec má oveľa väčší vplyv na dianie v mestskej politike. Potvrdilo sa mi to pri komunálnych voľbách, kedy zaváži naozaj každý jeden hlas, všetci pozorne sledujú, kto je voči komu zaujatý, kto koho bude voliť. Študentské voľby mi umožnili hlbšie nazrieť do tajov (simulovaných) volieb a pochopiť, aké je dôležité správne si vybrať, či to, kedy je vhodné otvorene vyjadriť svoje preferencie,“ hovorí študentka a organizátorka študentských volieb Barbora Musilová.

Organizátormi sú aktívny stredoškoláci z celého Slovenska.

„Študenti-dobrovoľníci organizujú tieto voľby od A po Z, od návrhu plagátov až po vyhodnotenie výsledkov za všetky školy,“ konštatujú organizátori projektu.

O presnom dátume simulovaných parlamentných volieb Vás budeme ešte presnejšie informovať ,no školy, ktoré majú záujem sa už teraz môžu prihlásiť cez webstránku Študentských volieb.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img