ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Sereď si pripomenula 30. výročie Nežnej revolúcie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Tento rok si pripomíname 30. výročie Nežnej revolúcie. Pri tejto príležitosti sa v mnohých mestách na Slovensku konajú rôzne podujatia, zamerané na pripomenutie si udalostí zo 17. novembra 1989, keď sa študentskými demonštráciami začala revolúcia, ktorá znamenala odstránenie komunistického režimu v Československu.

Novembrové udalosti si pripomenuli aj obyvatelia Serede. V utorok 5. novembra sa v mestskom múzeu konala vernisáž výstavy 30 rokov od nežnej revolúcie v Seredi. Výstava vznikla v spolupráci so Slovenským národným archívom v Bratislave, Štátnym archívom v Nitre s pobočkou v Šali a OZ Vodný hrad. Kurátorkou výstavy bola vedúca Mestského múzea v Seredi Mária Diková a na realizácii výstavy sa podieľalo aj odd. Školstva, rodiny, kultúry a športu pri Mestskom úrade v Seredi. Garantmi výstavy boli PhDr. Eva Vrabcová a Mgr. arch. Rastislav Petrovič.

Na výstave si mohli návštevníci prezrieť rôzne plagáty, fotografie, vizitky a visačky organizátorov revolučných zhromaždení či dobovú tlač. Vystavené dokumenty pochádzali zo zbierky mestského múzea, ale aj zo súkromných zbierok. Výstavy fotiek a rôznych materiálov z revolučného obdobia, so zameraním na udalosti, ktoré sa odohrali v Seredi si budete mať možnosť prezrieť až do 31. Januára 2020.

Podujatie venované Nežnej revolúcii pokračovalo v stredu 6. novembra, kedy sa na Námestí republiky konali workshopy zorganizované obchodnou akadémiou. Na pódiu vystúpila so svojim koncertom nitrianska kapela Dany M a multimediálne dielo vytvorené občianskym združením (OZ) TRAKT s názvom Sloboda nie je samozrejmosť premietané na stenu bytovky zaujalo všetkých prítomných.

Vo večerných hodinách na podujatie nadväzoval ďalší program, ktorý sa konal vo veľkej zasadačke mestského úradu. Prítomným bol premietnutý film o Nežnej revolúcii, ktorý sa z tohto obdobia zachoval a bol spracovaný Vladimírom Klčom na DVD. Novembrové udalosti aj formou prednášky všetkým pripomenul Tomáš Klubert, historik a spisovateľ z Ústavu pamäti národa. Svoje zážitky priamo z tohto obdobia porozprávali aj aktívne zapojení obyvatelia nášho mesta do diania a organizovania demonštrácií v roku 1989 Alexander Kaduc, PaeDr. Ladislav Kamenský, Ing. Martin Tomčányi, PaedDr. Mariana Kamenská. Hudobným hosťom večera bol Štefan Bilka – Buster. Podujatie plné spomienok na novembrové udalosti sa konalo s finančnou podporou TTSK.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img