ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Na Slovensku sa rodí unikátna Knižnica oblečenia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

OZ Šumné – Knižnica oblečenia |MM|  Projekt Šumné, za ktorým stoja dve šikovné dievčatá Dominika a Evka, spúšťa prvú Knižnicu oblečenia na Slovensku. Ľudia z celého Slovenska, ktorí majú vo svojich skriniach prebytok oblečenia, sa môžu v rámci novembrovej kampane Mesiac nenakupovania zapojiť do zbierky oblečenia a podporiť tak vznik prvej Knižnice oblečenia na Slovensku.

Až 80 % oblečenia, ktoré vlastníme, nenosíme

Priemerný človek nosí podľa prieskumov len 20% oblečenia, ktoré vlastní. Zvyšných 80% tak ostáva nevyužitých napriek tomu, že do nich človek investoval nemalé finančné prostriedky. ,,Našim hlavným cieľom je eliminovať plytvanie v módnom priemysle a znižovanie jeho dopadu na životné prostredie,“ hovorí jedna zo zakladateliek OZ Šumné – Knižnica oblečenia, Dominika Horňáková. Módne reťazce vyrábajú oblečenie z nekvalitných materiálov a zamestnanci veľakrát pracujú v neľudských podmienkach, preto je to oblečenie také lacné. Lacné a nekvalitné oblečenie má pritom nielen negatívny vplyv na životné prostredie, ale aj na ľudské zdravie, keďže sa pri jeho výrobe používajú rôzne chemikálie, farbivá a toxíny, ktoré sa nám cez kožu dostávajú do organizmu. Tieto látky taktiež predstavujú zdravotné riziko pre tých, ktorí naše oblečenie vyrábajú, keďže v mnohých prípadoch s týmito nebezpečnými látkami manipulujú bez ochranného odevu či rúšok.

Kvalitná lokálna móda formou prenájmu

Projekt Šumné vznikol so zámerom sprístupniť kvalitné oblečenie od slovenských dizajnérov širšej verejnosti formou prenájmu. Svoje aktivity rozvinuli o ďalší spôsob prenájmu, Knižnicu oblečenia, kde síce nebudú žiadne knihy – ľudia si však budú môcť požičať oblečenie, ktoré bolo zakúpené a nosené, ale svojmu majiteľovi už ďalej neslúži. ,,Naši zákazníci sa nás často pýtali, či by nám nemohli darovať oblečenie, ktoré s láskou a radosťou kupovali na výnimočnú príležitosť, ale im už nesedí alebo ho z rôznych príčin nemôžu znovu nosiť. Tak vznikol nápad z týchto kúskov vytvoriť Knižnicu oblečenia,“ vysvetľuje Eva Stančeková, spoluzakladateľka Šumné.

Ako a kde sa bude oblečenia zbierať

Ľudia budú môcť svoje oblečenie doniesť osobne na zberné miesta po Slovensku zverejnené na webovej stránke Knižnice oblečenia alebo zaslať poštou do Šumné. Prinesené módne kúsky však musia splniť niekoľko pravidiel: ,,V skratke by sa dalo povedať, že zbierame oblečenie, ktoré by ste neváhali požičali známemu nepoškodené, pekné a čisté,“ dodáva Eva.

Pokiaľ sa chce niekto do kampane zapojiť aj virtuálne, môže sa s darovaným kúskom odfotiť či nafilmovať a zdieľať to na sociálnych sieťach s hashtagom #mesiacnenakupovania a #kniznicaoblecenia, či označiť svojich priateľov a vyzvať ich k darovaniu nenosených kúskov do Knižnice oblečenia.

Mesiac nenakupovania

Mesiac nenakupovania bol inšpirovaný Medzinárodným dňom nenakupovania, ktorý sa bude konať  29. novembra 2019. Deň nenakupovania upozorňuje na negatívne dopady nakupovania na životné prostredie a naše zdravie a taktiež na bezhlavé nakupovanie a predvianočnú nákupnú horúčku Black Friday, ktorý sa bude konať práve v ten istý deň.

Deň nenakupovania je výzvou vzdať sa nákupného vozíka na 24 hodín a venovať tak svoj deň sebe, rodine alebo priateľom a rozpoznať svoje skutočné životné potreby a hodnoty. “Keďže oblečenia je vraj už vo svete vyrobeného toľko, že keby sa v tomto momente zastavila jeho produkcia, máme čo nosiť ďalšie desaťročia, rozhodli sme predĺžiť deň nenakupovania rovno na celý Mesiac nenakupovania,” vysvetľuje Dominika. Mesiac nenakupovania bude prebiehať od 4. 11 – 3. 12 ., kedy sa budú konať aj dve diskusné podujatia s témou “Bude raz požičiavania nové nakupovanie?” v Bratislave a Banskej Bystrici, na ktorých sa určite oplatí zúčastniť.

OZ Šumné – Knižnica oblečenia 

Šumné – teda  nielen pekné, ale aj umné obliekanie. Šumné ponúka prenájom oblečenia od slovenských výrobcov módy a ponúka ďalšiu alternatívu ako si udržateľne obmieňať šatník. Misiou Šumné je prispievať k pozitívnej zmene v módnom priemysle, podporovať lokálnych dizajnérov a udržateľné obliekanie prostredníctvom cirkulárnej ekonomiky.

POŽIČIAVANIE JE NOVÉ NAKUPOVANIE, https://www.sumne.sk/

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Len by ma zaujimalo ci tie dve sliepky daju za ten mesiac nenakupovania oblecenia vyplatu vsetkym predavackam s oblecenim co musia živiť svoje deti. Ludom uz dobre hrabe

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img