ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Má odmietanie odoberania odpadu na Zbernom dvore už následky?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď  /  Už v predchádzajúcom článku na tému  zmien zavedených na Zbernom dvore Mesta Sereď sme písali o nespokojnosti občanov s odmietaním odoberať niektoré druhy odpadu, s ktorými počas niekoľkých rokov nebol problém. Možno by určitá regulácia bola aj pochopiteľná, no priame odkazovanie obyvateľov mesta  na skládky napríklad v Trnave či Pustých Sadov od samosprávy vyznieva priam ironicky. Dane obyvatelia mesta totiž platia v Seredi a nie v Trnave. Samospráva sa takto zbavuje likvidácie odpadu a zvyšuje náklady samotným občanom.

Občania sa už viac rokov tešili stavu, kedy sa v prírode nachádza menej ilegálnych skládok odpadu, čo bolo dôsledkom práve fungujúceho zberného dvora.

Ešte začiatkom roka sme písali o našej snahe legálne likvidovať odpad prostredníctvom služieb mesta kde žijeme a platíme dane. Toto nám umožnené nebolo, no povrávalo sa, že kompetentní pochopili potrebu odoberať odpad a problém mal byť riešený zakúpením váhy, čo by umožňovalo spoplatnenie mimoriadne privezeného napr. komunálneho odpadu  nad rámec štandardných poplatkov za smeti. Stalo sa tak? My totiž už prakticky rok odpad skutočne vozíme na skládku do Trnavy.

Je potrebné povedať, že naozaj málokto si dá robotu a na vlastné náklady s odpadom urobí cestu do Trnavy či Pustých Sadov hlavne keď sme v spomenutých článkoch publikovali vlastnú skúsenosť s Pustými Sadmi, kde od nás ako fyzických osôb odpad odobrať odmietli.

V článku publikovanom iba nedávno sme predpovedali zvýšenie počtu ilegálnych skládok a to nepochybne nie v centre mesta, ale v jeho okrajových častiach, či dokonca v katastri iných obcí. Ľudia budú dosť určite vyhľadávať zastrčené miesta, príjazdové cesty do firiem a pod., teda miesta, kde sa dá dostať po ceste, no vykladanie odpadu nebude tak nápadné. A samozrejme utrpí aj príroda.

O tom, že sme nepísali nezmysly svedčí aj fotografia odpadu, ktorý pri takejto ceste niekto vyložil. Občania nám do redakčnej pošty zaslali fotografiu, ktorú bolo možné nájsť aj na sociálnej sieti.

Je smutné, že samospráva likviduje službu dobre slúžiacu nám občanom a platenú samotnými občanmi. Povráva sa, že sa toto deje z nedostatku finančných zdrojov.

Mesto disponuje ročným rozpočtom vo výške cca  12,5 milióna Eur. Peniaze ale „nie sú“ na kvalitné a moderné chodníky, kaštiel sa občanom rozpadá priamo pred ich očami a počas leta je mesto špinavé a burina nepokosená. Kritických článkov v tomto roku vyhotovených na základe podnetov nespokojných občanov bolo publikovaných na  SOL dosť.

Keď chýbajú financie je na mieste otázka – nie je problém v ich prerozdeľovaní? Nie sú vynakladané neefektívne?

Počas uplynulých rokov poslanci MsZ schválili predaje značnej časti majetku mesta, za čo finančné prostriedky do rozpočtu mesta pritiekli. Boli občania informovaní, na aký účel konkrétne peniaze za predaný majetok boli použité? Kde je záruka, že predajom získané peniaze neboli použité na odmeny či iným spôsobom takpovediac „prežrané“? Už totiž veľa majetku na predaj nezostáva.

Asi najväčší majetok mesta vlastnený prostredníctvom mestskej  spol. s r.o. ktorý mohol prinášať  finančné zdroje, bol prenajatý súkromnej firme a tak na ňom zarába ona a nie mesto. Je toto cesta správna a dokedy môže takýto  spôsob správy vecí verejných fungovať?

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Aj v Šintave ako sa ide pod most je niečo vyhodené … Tiež je odstránená zábrana , kam vyváža niekto stavebný odpad…

  2. Dobry,doteraz sa dal odovzdavat aj zmiesany odpad teraz sa to musi triedit ako nema niekto zaludok a cas triedyt odpad ,tak To potom švacne niekde do prirody. potom nevyplakavajte kolko tu je nelegalnych skladok

  3. Mma by zaujimalo kde konkretne si obyvatelia mozu dohladat a precitat výnosy ziskane predajom komodit zo zberneho dvora. Čiže, čo, kolko a zakolko sa predali vsetky komodity ktore sa vytriedia a zadarmo ziskaju na zbernom dvore

  4. Nemám pocit , že tá fotka je zo Serede. Ten záber je jednoznačne z Dolnej Stredy pri niklovke ako má Hracho odstavené autá a materiál.Neviem , kto to fotil, ale pomýlil sa .

  5. Bol som na zbernom dvore. A ze toto neberieme, ani toto. A kam to mam dat? Na dno smetiaka a zahadzat odpadom. A toto je normalne? Hlavne, ze to nebude na zbernom dvore mesta. Nech sa s tym uz deje co chce.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img