ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Bosorky v múzeu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mgr. Andrea Cupal Baricová, lektor, referent Vlastivedného múzea v Galante |MM| V sobotu, 26. októbra sa vo Vlastivednom múzeu v Galante uskutočnil sabat čarodejníc. Zavítali sem, aby v rámci podujatia „Bosorky v múzeu“ vyrozprávali svoj príbeh. Séria tohto druhu podujatia sa začala pred 3 rokmi udalosťou „Duchovia v múzeu“, ktorej hlavnou myšlienkou bolo „oživiť“ osoby spojené s expozíciami múzea. Odvtedy sa pracovníci múzea snažia každý rok nájsť takú tému, ktorá je aj z historického či etnografického hľadiska zaujímavá. Tento rok výber padol na bosorky, s ktorými sa spája temná kapitola európskych dejín.

  1. decembra 1484 vydal pápež Inocent VIII. bulu proti čarodejniciam a bosorkám. Spravil tak na žiadosť dvoch mníchov, Heinricha Institorisa a Jakoba Sprengera z Nemecka, ktorí boli posadnutí strigami, ich hľadaním a súdením. Od pápeža dostali mnohé právomoci, vďaka čomu rozpútali po celej Európe nevídané peklo v podobe krvavého honu na čarodejnice.

Trýznenie, mučenie a upaľovanie tak neobišlo ani Uhorsko, hoci tu sa procesy so služobníkmi diabla organizovali o čosi neskôr a neprebiehali až takým krvavým spôsobom. Prvá historicky doložená poprava čarodejnice na území  Slovenska prebehla roku 1506 v mestečku Štítnik. Ďalšie procesy pokračovali v Košiciach, Banskej Štiavnici, Komárne, Bratislave a v Bardejove. V množstve týchto vykonštruovaných procesov a popráv dominovalo na Slovenku mesto Krupina. Počet celkových obetí, ktoré boli obvinené a popravené z čarodejníctva na území dnešného Slovenska je približne 150 – 250 ľudí.

Hoci podujatie v múzeu malo predovšetkým zábavný charakter, snažilo sa poukázať aj na jednotlivé elementy ľudových povier spojených s bosorkami. V expozícií mestskej bytovej kultúry na mágiu, alchymista rozdávajúci v lekárni „elixír života“ na liečiteľstvo, bosorka v časti ľudovej kultúry na veštecké schopnosti. Nechýbala ani v ľudových poverách stále živá čarodejnica lietajúca na metle,  takisto ako perníková chalúpka z rozprávky, hoci zlú ježibabu v nej nahradila dobrosrdečná bosorka rozdávajúca perníky.  Cesta tých odvážnejších potom viedla do iluzórnej izby hrôz a mučiarne, kde vstupujúcich čakal realistický obraz šibenice, malých aj veľkých bosoriek zatvorených v klietke, klady, kata. Tma v múzeu ako aj desivé zvuky tento dojem ešte len zosilnili. Návštevníkov ale ani to neodradilo. A tak o šiestej sa pred bránou múzea vytvoril dlhý rad ľudí čakajúcich na vstup. Deti, po zaviazaní červenej stuhy, ktorá ich mala chrániť pred temnými silami, s úlohami v ruke sa vybrali po mačacích stopách hľadať správne odpovede. Dospelí nasledovali ľudské stopy s cieľom rozlúsknuť otázky. Popri riešení úloh samozrejme sa našiel čas aj na fotografovanie. Deti si s veľkou radosťou vyskúšali lietanie na metle, kladu, alebo sa fotili s katom. Boli aj takí, ktorí sa  dokonca nebáli oslobodiť bosorky, aby sami mohli ostať zatvorení v klietke. Našli sa aj také deti, ktoré sa dobrovoľne nechali zavrieť do klady a previesť po múzeum inkvizítorom. Našťastie, nakoniec každý opustil múzeum spokojný, bez ujmy na svojom psychickom a fyzickom zdraví.

Na podujatí sa zúčastnili všetky vekové kategórie, návštevníci vyjadrili aj svoju spokojnosť, páčili sa im kreatívne úlohy a atmosféra v múzeu. Podujatie navštívilo aj tento rok viac než 600 ľudí. Projekt sa realizoval s finančnou podporou Mesta Galanta.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img