ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Rok 2019 a práca Združenia STORM v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Drogy, choroby, pomoc, liečba, rodina, práca – toto sú časté témy, s ktorými prichádzajú injekční užívatelia drog za terénnymi a sociálnymi pracovníkmi Združenia STORM. Práve tí sa často krát stávajú mostom medzi ulicou a ďalšou inštitucionálnou pomocou. V mnohých prípadoch sa im zdôveria klienti ako prvým, keď riešia zmenu svojho života či správania. Sociálni pracovníci poskytujú svoju pomoc a podporu priamo na ulici v Seredi, v Nitre i Trnave a v nízkoprahovom kontaktnom centre ZÓNA. Ročne poskytnú viac ako 3340 poradenstiev, stretnú sa tvárou tvár so 143  klientmi. Za 10 mesiacov tohto roku bezpečne zlikvidovali 50 827 ks injekčných striekačiek.   

Prečo to robia a kam smeruje ich činnosť?

Odpovedá Mgr. Pavol Ščasný – štatutárny zástupca. „Naši klienti – najmä užívatelia drog, sú často odsudzovaní za svoje správanie a životný štýl. Našou úlohou v teréne alebo v kontaktnom centre je, poskytnúť im pomoc a podporu a učiť ich správať sa menej rizikovo k sebe i k svojmu okoliu. Učíme ich zodpovednosti za svoje rozhodnutia a samozrejme podporujeme ich v zmene k lepšiemu, zdravšiemu životu.“

Výmena injekčných striekačiek, ošetrenie, sprevádzanie na úrady, pomoc pri riešení liečby či splátok na zdravotnom poistení. Pracovníci riešia s klientmi všetky problémy, ktoré život prináša. Robia to zadarmo a anonymne.

V prípade, že si klient chce kúpiť niečo, čo mu zlepší životnú situáciu, má možnosť si na to zarobiť. „Projekt 3P sa zameriava na poskytnutie pomoci a podpory formou práce. Drobné manuálne činnosti, ktoré naši klienti vykonávajú majú zaplatené. Nedostanú však financie na ruku, ale vždy všetky nákupy či stretnutia vybavujú s pracovníkom. Ten ich sprevádza a následne zaplatí. Takýmto spôsobom si môžu klienti odpracovať jedlo, hygienu či nocľah. Ale aj lieky alebo zaplatiť splátku na zdravotnom poistení.“ upresňuje P. Ščasný.

Združenie STORM patrí k ojedinelým organizáciám, ktoré sa venujú aktívnym užívateľom drog na báze tzv. nízkoprahovosti a harm-reduction. Majú najväčšie geografické pokrytie – poskytujú svoje služby v nitrianskom a trnavskom kraji. Okrem samotných terénnych služieb realizujú aj každoročne zber voľne pohodených striekačiek. Alebo ich môžu kontaktovať priamo obyvatelia, ak nejakú ihlu či striekačku nájdu. „Ideálne je, ak nám človek napíše na facebook Združenia STORM a pridá aj fotku lokality s presným popisom, kde sa tento injekčný materiál nachádza. Veľmi nám to uľahčuje ich následnú likvidáciu.“ konkretizuje Mgr. Petra Olšanská, sociálna pracovníčka.

Aktivity programov sú realizované s finančnou podporou Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky – v rámci účelovej dotácie na podporu protidrogových aktivít na rok 2019.

Ak Vás zaujali aktivity združenia a chcete ich podporiť – môžete tak spraviť cez https://zdruzeniestorm.darujme.sk/1015/

Viac informácií na www.zdruzeniestorm.sk

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
Predchádzajúci článok
Ďalší článok
spot_img