ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Máme rozprávkový dom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

  

Mať rozsiahly školský areál je snom každého žiaka. Mať ho upravený je zasa snom každého zamestnanca školy. Nuž a spoločným snom všetkých sa stáva areál, ktorý slúži rovnako deťom ako i zamestnancom nielen na oddych, ale i na prácu. V tomto prípade vyučovanie.

Základná škola Jana Amosa Komenského v Seredi práve taký areál má. Nielen veľký, ale aj upravený. A od augusta 2019 má vo svojej centrálnej oddychovej časti dominantu. „Rozprávkový dom“, ako ho nazvali najmladší žiaci. Vyrástol uprostred dvora počas letných prázdnin vďaka Rodičovskému združeniu AMOSKO pri ZŠ J.A. Komenského, ktoré podalo projekt a dofinancovalo jeho realizáciu  a Nadácii Volkswagen Slovakia. Možno deti k tomu názvu inšpirovali rozprávky, ktoré im tam pani učiteľky v príjemne tienistej atmosfére predpoludňajšieho septembrového vyučovania čítali. Možno im ten nápad vnukli piesne, ktoré sa v teplých dňoch rozliehali školským areálom a vnikali cez otvorené okná do tried. A možno je to naozaj dom z rozprávky, trochu čarovný altánok, pretože v ňom môže byť všetko skutočné: hodiny výtvarnej výchovy, v ktorých detský pohľad neohraničujú štyri steny triedy, ale počas ktorých dokáže zvedavé oko zachytiť skutočnú farbu padajúcich listov i tvar oblakov blúdiacich oblohou; hodiny biológie, počas ktorých sa rastliny a stromy z učebníc prenesú do takej tesnej blízkosti, až sa ich môžu dotknúť a priamo ich skúmať; hodiny ekológie, počas ktorých sa šikovné detské ruky budú starať o vysadené rastliny v kvetináčoch a povzbudzovať ich k rastu; ale i všetky ostatné vyučovacie hodiny, počas ktorých je možné dosiahnuť plnenie vzdelávacích cieľov napríklad skupinovou prácou v inšpiratívnom prostredí a na čerstvom vzduchu. Práve na tento účel bol totiž altánok vybudovaný, má slúžiť ako ekoučebňa pre všetkých žiakov.

Dnes slúži učiteľom a žiakom nielen na vyučovaní, ale i po ňom. Poobede, v čase mimovyučovacej činnosti, sa v ňom deti zo školského klubu detí môžu dosýta hrať nielen na školu, i keď táto hra je v ňom najobľúbenejšia. Často tam však môžeme zazrieť deti pri rôznych oddychových a tvorivých činnostiach – s farbičkami, kriedami, ale i pri spoločenských hrách a družných rozhovoroch. Sme radi, že altánok plní svoj účel, našiel uplatnenie v našom vyučovacom procese a dúfame, že v budúcnosti sa v ňom zrealizuje množstvo zaujímavých aktivít.

PaedDr. Daria Braunová

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img