ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Prebehli výkopové práce pri hľadaní sochy Legionára

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V našich novinách sme Vám už priniesli niekoľko článkov o soche Legionára, ktorá stála od roku 1929 pred Obecným domom v Seredi. Zhotovená bola z pieskovca, mala výšku 6 metrov, pričom socha Legionára bola 3,4 metra vysoká. Na svojom mieste stála do roku 1959, kedy bola odstránená. Do roku 1968 bola uložená v kasárňach a potom zakopaná v presne neurčenom mieste za hrádzou. Socha sa v priebehu rokov stala jednou zo symbolov Serede a preto už prebehlo niekoľko pokusov o jej nájdenie.

V máji 2019 sme v jednom z článkov písali, že sa o určenie polohy pozostatkov sochy pomocou geofyzikálneho elektromagnetického prístroja pokúša aj geológ Michal Hoffman. Merania sa robili pomocou elektro seizmickej metódy. Jednoducho povedané, umelými otrasmi sa vyvolá odozva geologického podložia. Tá sa zobrazuje v prijímacom zariadení v podobe elektrických signálov. Meranie je zdĺhavé a postupovať treba pomaly – krok po kroku.Ako sme v minulosti spomínali, treba brať do úvahy v akom stave by sa v prípade nájdenia socha nachádzala. Geológ Michal vysvetlil, že záleží do akého prostredia pH sa dostala. Ak bude v kyslom prostredí, môže s určitosťou povedať že bude poškodená. Ale ak bude v zásaditom, mohla sa zakonzervovať vyzrážaním magnézia a vápnika zo spodných vôd.Po mesiacoch meraní boli napokon určené miesta, kde by sa socha s najväčšou pravdepodobnosťou mohla nachádzať. Dňa 16. októbra sa za pomoci bagra začalo s výkopovými prácami. Zemina sa odhŕňala opatrne až do hĺbky 3-4 metrov. Na mieste hľadania sa počas dňa striedali zvedaví ľudia, reportéri z celoslovenských médií aj dobrovoľníci. Nechýbala vedúca múzea Mária Diková, poslanec Dušan Irsák a na obhliadku prišiel aj zástupca primátora Ľubomír Veselický. Všetci prítomní pozorne sledovali či sa vo vyhĺbenej jame neobjaví to, kvôli čomu sa stretli. Medzi zeminou boli nájdené čadičové kocky, fľaše, črepiny, reťaz a takmer na záver veľký kus betónového panela. Žiaľ sochu sa nájsť nepodarilo.Práce boli na tento rok prerušené. Na záver nám Michal povedal: „Dnešný deň bol náročný, daždivé počasie nám skomplikovalo práce. Ale som rád, že sa našla správna partia ľudí, ktorí prišli pomôcť. Sochu sme síce nenašli, ale máme ešte vytypované miesta, kde by sa mohla nachádzať, takže šanca na nájdenie tu ešte je. Práce ale budú pokračovať až na jar.“

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img