ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Bezdomovec nepotrebuje a na prespatie zväčša ani nežiada nadštandard. Jednoduché iglu môže byť riešením aj pre Sereď.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Problémy s bezdomovcami najmä vo väčších mestách vždy boli, sú dnes a nevyhneme sa im ani do budúcnosti. Nech sa na bezdomovca pozeráme akokoľvek, vždy je to človek a je povinnosťou civilizovanej spoločnosti k nemu takto pristupovať aspoň v tých najzákladnejších právach. To, či spoločnosť nutne bude od takýchto ľudí vyžadovať aj plnenie si povinností je už o inom.

Po niekoľkých dňoch, možno dvoch týždňoch relatívne teplého počasia môžeme očakávať príchod zimy a mrazov nielen v noci ale aj počas dňa. A to je doba, kedy ľudia bez domova trpia najviac.

Poskytovanie ubytovania bezdomovcom či už mestom, obcou alebo charitou je najmä pre okolo bývajúcich občanov vždy témou na diskusiu. Žiaľ väčšinu bezdomovcov spôsob ich života k poriadku, čistote a hygiene veľmi netlačí. A ubytovanie spôsobuje náklady aj pre bežných občanov, ktorí prostredníctvom vlastných daní v podstate financujú ďalšie problémy vo svojom okolí.

Žiadnemu bezdomovcovi nie je potrebné a povedzme si na rovinu ani vhodné na bývanie z daní pracujúcich občanov vytvárať nadštandardné bývanie. Preto je nutné rozmýšľať, ako bezdomovcom zabezpečiť nevyhnutné minimum na prežitie a vhodnou motiváciou ich skôr učiť postarať sa o seba minimálne príležitostnou prácou, či inými spôsobmi neodporujúcimi zákonom a nespôsobujúcim škodu spoluobčanom.

Za výborný príklad ako sa postarať lacno a určite nie nadštandardne o bezdomovca počas mrazivých nocí je nepochybne uviesť Košice. Práve tu sa rozhodli pre ľudí bez domova nakúpiť dva kusy iglu pre páry a tri kusy pre jednu osobu. Celková cena objednávky vykonanej vo firme v Čechách je 630,00 Eur.

Jedná sa o núdzový prístrešok pre ľudí bez domova, ktorý z nejakých dôvodov nechcú alebo nemôžu navštíviť ubytovne prevádzkované charitou. Prekážkou na prespatie v takejto ubytovni môže byť požívanie alkoholu, či ťažšia prispôsobivosť bezdomovca. Mestom zakúpené iglu je zložené v priebehu jednej minúty, vyhotovené je z dobre izolovaného plastového materiálu s polyetylénovou izoláciou a hliníkovou fóliou zaručujúcou nehorľavosť príbytku. Podľa stanoviska dodávateľa v iglu vlastným telom zvýši jeho obyvateľ teplotu až o 18 stupňov oproti okolitému prostrediu. Iglu je možné ľahko vyčistiť a v prípade nevyužitia v danom momente uskladniť, tak aby nedošlo k jeho krádeži.

S problémom bezdomovectva zápasí aj naša samospráva. Nie je práve toto dobrým tipom a cestou ako s nízkymi nákladmi pomôcť tým, ktorí pomoc skutočne potrebujú?

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Takže keď majú možnosť späť v ubytovniach ale nevedia si odpustiť alkohol tak im máme kupovať osobitne prístrešok ? Tak to potom aj narkomanom rovno nech mesto platí drogy lebo oni s tým nemienia prestať.
    Každý normalny človek vie že človek musí začať od seba a nie aby si človek v „núdzi“ ešte dával podmienky.
    Bezdomovec nech prestane slopat a bude mať kde spať a peniaze investovať na ľudí čo to skutočne potrebujú a sú ochotní aj preto niečo robiť.

  2. nech vratia do zakona: kto nepracuje = prizivnik
    Prizivnikov zatvarali do cely a bol pokoj. Tam si uz s nimi poradili.
    …tieto tunely su akoze humanne? nech si do nich lahne ten, kto to vymyslel.
    Tak ci tak by si to niektori bezdomovci nevazili

  3. Nevieme aka zivotna situacia toho konkretneho cloveka dostala k alkoholu a na ulicu. Je to asi zlozite hodit vsetkych do jedneho vreca.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img