ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

300 ľudí spieva na jednom mieste

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku  |MM|  Dvanásť spevokolov a približne tristo členov evanjelických spevokolov na jednom mieste. V Trnave sa bude súťažiť, budovať vzťahy ale najmä SPIEVAŤ. Festival „Chrámová pieseň“ čaká už 3. ročník. Všetci milovníci zborového spevu sú srdečne vítaní, 12. októbra 2019 v evanjelickom kostole v Trnave.

V evanjelických kostoloch je ešte stále pieseň a spev dôležitá súčasť bohoslužieb. Veriaci neprichádzajú, aby si vypočuli spievať farára. Každý má pred sebou otvorený spevník (dnes často mobilnú aplikáciu) a svojím hlasom sa pridáva k ostatným. Veď netreba zabúdať, že kto spieva, dvakrát sa modlí.

V mnohých cirkevných zboroch sa spojili muži i ženy, mladší aj starší a vytvorili svoje spevácke teleso. Pani Anna z trnavského spevokolu sa nám priznala: „Spev je súčasťou môjho života. A keď sa k tomu pridajú aj výborní ľudia a skvelá dirigentka, neviem si predstaviť krajšie strávený voľný čas.“

Do Trnavy príde spievať 12 zborov od Veľkého Krtíša až po Bratislavu. Súťažiť sa bude v kategóriách: miešané zbory, mužské zbory, ženské zbory a mládežnícke zbory. Hodnotiť bude trojčlenná odborná porota.

Evanjelická cirkev a. v. na Slovensku má aj svoj vlastný výbor cirkevnej hudby a hymnológie zložený z profesionálnych dirigentov, kantorov či hudobníkov. Jeho predsedom je MgrA. Janko Siroma, Ph.D a podľa jeho slov aj takéto súťaže vedú k zvýšeniu kvality. „Chceme motivovať spevokolistov, aby sa stále venovali svojej záľube a aby rástla aj kvalita ich spevu. Nezáleží na tom, či sú to profesionáli alebo amatéri, dôležitá je radosť a nadšenie ktoré do piesne vložia.“ Okrem festivalu chrámovej piesne pripravuje výbor aj kurz pre kantorov a dirigentov a tiež pravidelné školenia k televíznym a rozhlasovým prenosom.

Hlavným organizátorom festivalu je Západný dištrikt ECAV na Slovensku. Súťaž podporuje aj biskup Ján Hroboň. „Verím, že spolu prežijeme požehnaný deň. Teším sa, že spevokoly dokážu, že naša cirkev je stále živá. Veď aj žalmista hovorí, že je dobré spevom oslavovať nášho Boha.“

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img