ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Múky bolo tento rok dostatok. Ceny pečiva by to podľa pekárov ovplyvniť nemalo.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Nextina |MM| Bratislava – Tohtoročná žatva je u našich poľnohospodárov takmer na svojom konci a slovenskí mlynári hlásia, že úroda obilia bola priemerná, jej úroveň bude jemne nad priemerom minulého roka. Lepšiu úrodu hlásia aj viaceré európske krajiny, na čele s Francúzskom a Nemeckom. „Slovensko je dlhodobo sebestačné v objeme úrody základných poľnohospodárskych plodín. Podľa našich mlynárov bude tohtoročná žatva medziročne vyššia na úrovni približne 3,8 percenta. Považujeme to za dobrý signál, avšak v dôsledku sucha má pšenica rekordne nízku objemovú hmotnosť, čo má vplyv na výťažnosť múk a ekonomiku mletia,“ hovorí Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov na tlačovej konferencii SPPK k stave žatvy v roku 2019.

S kvalitným obilím sa tento rok obchoduje v porovnateľných, resp. o niečo nižších cenách ako v minulom roku, pričom sa jeho výška určuje na európskych trhoch. Nižšia cena obilia a múky však nebude mať vplyv na cenu pečiva. Dôvodom sú podľa slovenských pekárov straty z minulých rokov. „Pre veľké sucho bol v minulom roku výrazný nedostatok obilia, čo sa odrazilo na raste ceny múky na európskych trhoch v priemere o 20 až 30 percent. Zvýšené náklady z vlaňajška, ako aj z ostatných minulých rokov, pekári dodnes nedokázali dostatočne premietnuť do reálnych odbytových cien. Dôvodom je aj sanácia ekonomických strát z neustáleho zvyšovania mzdových nákladov,“ uviedla Tatiana Lopúchová zo zväzu pekárov s tým, že suroviny, ktorých súčasťou je múka, sa podieľajú na cene pekárenských výrobkov v podiele približne 31 percent.

Vo veľkej miere sa však podľa našich pekárov na konečných cenách výrobkov podpisujú neustále rastúce mzdové náklady, a to až v objeme 43 percent. „Rastúca minimálna mzda, zavedenie dvoch vĺn sociálnych balíčkov, či ďalšie zmeny, ktoré spôsobujú rast celkových nákladov na zamestnávanie, spôsobuje spoločnostiam značné problémy. Pekári preto nemajú priestor na zníženie svojich odbytových cien pre predajne či obchodné reťazce. Na základe vyššie spomenutých faktorov v týchto mesiacoch pekári navyše otvárajú ročne cenové rokovania s odberateľmi o navýšení cien, a to aj z dôvodu opätovného rastu minimálnej mzdy od roku 2020,“ uzatvorila Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img