ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Oslavy 75. výročia SNP v Trnave

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ondrej Urban | Pri príležitosti 75. výročia Slovenského národného povstania si obyvatelia Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) pripomenuli odchod Trnavskej posádky na povstalecké územie. Spomienka sa konala na mieste, odkiaľ 30. augusta 1944 odišla vojenská posádka a dobrovoľníci z radov obyvateľov na boje za slobodu. Pietna spomienka sa konala 30. augusta 2019 o 10:00 hod. pri Pamätníku SNP. Kytice kvetov a vence k nemu položili delegácie krajskej a mestskej samosprávy, zástupcovia veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku, Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Trnave. Seredčanov zastupovala spoločná delegácia občianskeho združenia UN Veteran Slovakia a Zväzu vojakov SR pod vedením prezidenta UN Veteran Slovakia plk. v. v. Ing. Štefana Jangla, PhD. a predsedu Zväzu vojakov SR – klubu Sereď pplk. v. v. Ing. Ondreja Urbana.

Účastníkov pietneho aktu pozdravil predseda TTSK Jozef Viskupič. Vo svojom príhovore pripomenul: „Každý národ má vo svojej histórii okamihy, na ktoré môže byť hrdý, čerpá z nich pri formovaní budúcich generácií a na ktoré odkazuje pri hľadaní svojej pozície doma i na medzinárodnom poli. SNP ako symbol boja za slobodu k takýmto udalostiam nesporne patrí. Slováci, ktorí povstali zo zbraňou v ruke, dali celému svetu jasný signál, že naši ľudia sa nikdy nezmieria s útlakom. Vzdávame úctu tým, ktorí sa v rozhodujúcom okamihu rozhodli odvážne a zodpovedne. Všetci bojovali v mene slobody a demokracie proti zlu, násiliu a neľudskej nacistickej totalite, svojím dielom prispeli k porážke fašizmu a čiastočne zmyli z nášho národa škvrnu kolaborácie Slovenského vojnového štátu.

Z nášho kraja to bola Trnavská posádka, ktorá do bojov v SNP odišla.“ Po predsedovi TTSK sa ujal slova predstaviteľ veľvyslanectva Ruskej federácie, ktorý pripomenul pomoc, ktorú poskytol SNP bývalý Sovietsky zväz. Na záver sa účastníkom prihovoril jeden z mála žijúcich účastníkov SNP Štefan Minarovič, ktorý sa ako 18-ročný zapojil do povstania a proti nemeckým jednotkám bojoval ako strelec ľahkého guľometu.
Pietny akt ukončili salvy z pušiek čestnej jednotky v dobových rovnošatách, ktorú tvorili členovia Klubu vojenskej histórie Trnavská posádka.

Program osláv 75. výročia od vyhlásenia SNP v Trnave pokračoval v trnavskom múzeu vernisážou Padli, aby sme my žili – Trnavská posádka a odboj na západnom Slovensku a uvedením publikácie Trnava a SNP – Protifašistický odboj v Trnavskom kraji. Jej zostavovateľom je Stanislav Mičev, riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici. Záujemcovia o dobovú vojenskú techniku a zbrane si mohli v záhrade Západoslovenského múzea pozrieť vojenský historický tábor, pripravený Klubom vojenskej histórie Trnavská posádka. O 18:30 hod. sa predstavili kluby vojenskej histórie inscenovaným odchodom trnavskej posádky do SNP.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img