ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Ohováranie a šírenie klamstva o konkrétnych osobách cez internet dosahuje závratných rozmerov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Určite to poznáte. Na sociálnej sieti či inde na internete si o konkrétnej plne identifikovanej fyzickej osobe prečítate „čo kedy urobila“, za čo „je zodpovedná“ a s čím sa „dobrovoľne akože nepochváli“.  Informácie zpravidla nie sú napísané ako domnienky či individuálne úvahy jednotlivca, ale ako fakt.Síce bez uvedenia akéhokoľvek konkrétneho dôkazu, bez odvolania sa na relevantný zdroj,  – jednoducho tvrdenia, ktoré si ale bežný človek s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou overovať nebude, prípadne overiť nevie, alebo overiť nemá kde.

S takýmito vecami mám osobné skúsenosti. Ale o tom inokedy.

Priemerne pozorný návštevník netu si mohol všimnúť, že „zaručené informácie“ sa začnú šíriť prakticky okamžite, ako tá ktorá osoba niekomu prestane vyhovovať a to buď z konkurenčných dôvodov, z politických ambícií ktoré môžu „niekoho“ vplyvného ohroziť, či len jednoducho pre iné názory. Zväčša opätovne nepáčiace sa niektorému z volených funkcionárov vo vysokej, ale čoraz viac aj v tej „najnižšej“ politike, teda na úrovni miest a obcí.

Uverejnenie nepravdivých informácií môže pošpiniť meno, zničiť kariéru či podnikanie prakticky každému z nás. A to niekedy uplne natrvalo. Záleží len od obsahu a intenzity šírenia nepravdivej informácie.

O čom píšem a prečo je takéto konanie mimoriadne nebezpečné?

Ak sa skutočne chcete zamyslieť nad vecou stačí si predstaviť, ako by ste sa správali a či by ste rozchodili situáciu, keby o vás (manželovi) niekto na  nete začal šíriť informáciu, že je napríklad – pedofilom. Ako by ste sa cítili pri hraní sa vášho dieťaťa na detskom ihrisku, alebo len pri ceste  výťahom, kam by k vám mala pristúpiť susedka z paneláku so svojimi deťmi?

Pri čítaní niektorých statusov na FB skutočne nechápem, ako ďaleko sú schopní a ochotní zájsť niektorí ľudia. A to nehovorím o tých, ktorí sa schovávajú pod falošnými profilmi, ale o úplne bežných ľuďoch. Akoby netušili, že nielenže porušujú zákon (v prípade skutočne právneho štátu) nielen v rovine občianskej, ale aj trestnoprávnej. Na škodu veci je, že polícia a prokuratúra túto problematiku dlhodobo a žiaľ ešte stále prakticky ignoruje. A tak to aj vyzerá…

Včera som na FB zaregistroval status týkajúci sa poslanca  NR SR  Miroslava Beblavého, resp. jeho (pravdepodobne) otca. Konkrétny užívateľ FB zdieľal status z prakticky anonymnej skupiny, kde vyvodenie zodpovednosti za obsah statusu je na prvý pohľad otázne.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img