Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 24. 3. 2019, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Zomrel herec a pedagóg Ladislav Chudík

redakcia SOLDátum29. 06. 2015 17:33:09TémaKultúra a umenie
200

Žiaľ, aj legendy odchádzajú. Dnes po dlhej chorobe vo veku  91 rokov zomrel herec a významná osobnosť  Ladislav Chudík

Doc. Ladislav Chudík (* 27. máj 1924, Hronec - † 29. jún 2015, Bratislava) bol slovenský herec a divadelný pedagóg.

Život

Študoval na gymnáziu v Kremnici (1935 - 1943), na filozofickej fakulte bratislavskej univerzity (1943 - 1945) a na dramatickom oddelení Štátneho konzervatória v Bratislave. Od roku 1944 člen (1963-1966 šéf činohry) SND v Bratislave, pôsobil v historickej budove SND, v rokoch 1946-1951 na Novej scéne Národného divadla, neskôr v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava a na Malej scéne (od 1962) do marca 2007, od apríla 2007 pôsobí v novej budove SND. Od 1949 pedagóg na bratislavskom konzervatóriu, 1953-1954, 1956-1957, 1960-1968 a 1982-1984 VŠMU v Bratislave, 1989-1990 minister kultúry Slovenskej republiky. Venoval sa aj pedagogickej práci (1964 docent). V roku 1968 emigroval do Viedne, ale vrátil sa späť do vlasti po troch mesiacoch.

Stal sa uznávaným a veľmi populárnym hercom na Slovensku, aj v Českých krajinách. Jeho tvorba, vyvíjajúca sa v úzkom spojení s umeleckým prednesom predstavuje vrchol moderného slovenského herectva. Vynikal schopnosťou vykresliť popri vonkajšom aj vnútorný portrét postavy, a detailne ovládal javiskovú reč. Z úloh: Petrucio (Skrotenie zlej ženy, 1946; Merkucio, Romeo a Júlia, 1957; Macbeth, 1959; Jochanan, 1955; Herodes, 1970 (Hviezdoslav, Herodes a Herodias); Quentin (A. Miller Po páde, 1964) a mnoho ďalších.

Schopnosť prispôsobiť herecký prejav požiadavkám filmových a televíznych prostriedkov mu poskytla bohatú tvorivú činnosť v týchto médiách. V rozhlase vytvoril rad hereckých postáv, účinkoval aj ako recitátor a čítač, spočiatku hral romantických hrdinov, neskôr charakterové postavy.
Z množstva jeho televíznych úloh k najúspešnejším patrí postava primára Sovu v seriáli Nemocnice na kraji města (1982). V rozhlase vytvoril rad hereckých postáv, účinkoval ako recitátor a čítač.

Je druhý raz ženatý, manželka Alena je právnička.

V lete 2005 bol 43 dní hospitalizovaný v petržalskej Nemocnici svätého Cyrila a Metoda, kde sa podrobil operácii kvôli komplikovanému zápalu brušnej dutiny a zlej priechodnosti čriev, pričom vyše mesiaca prijímal len umelú výživu. V októbri bol opätovne hospitalizovaný kvôli rovnakým ťažkostiam.

Neskôr sa jeho stav zlepšil a tak stále ešte účinkuje v divadelnom predstavení (Tančiareň) v novej budove SND, pričom pri zdravotných ťažkostiach ho alternuje Martin Huba. V septembri 2007 sa zúčastnil nakrúcania tretieho pokračovania českého seriálu Nemocnica na okraji mesta, hoci scenáristka Lucie Konášová ho pre predošlé zdravotné problémy obsadila len do jednej časti.
Ocenenia

Bol vyznamenaný štátnou cenou Klementa Gottwalda. V roku 1965 obdržal titul zaslúžilý umelec a hereckú cenu, v roku 1982 národný umelec. V roku 1984 mu bola udelená Krištáľová ruža a v roku 1988 cena Zlatý krokodíl. V roku 1999 sa stal prvým držiteľom Ceny Jozefa Kronera za celoživotné dielo. V roku 1998 mu prezident Michal Kováč prepožičal štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy. Nositeľ medaily Za zásluhy (2003). Je laureátom Krištáľového krídla za rok 2002 v oblasti divadlo a audiovizuálne umenie.

Filmografia

    1947: Varúj...! (Husár)
    1948: Bílá tma (veriaci)
    1948: Vlčie diery (Štefan Svrčina)
    1950: Kozie mlieko (predseda JRD)
    1950: Priehrada (betonár)
    1951: Boj sa skončí zajtra (poslanec KSČ)
    1952: Lazy sa pohli (Jano Kováč)
    1952: Nástup (Bagár)
    1953: Expres z Norimberka (príslušník StB Mareš)
    1953: Můj přítel Fabián (Trojan)
    1956: Neporažení (škpt. Richter)
    1958: Černý prapor (major)
    1958: Posledný návrat (Peter)
    1958: V hodine dvanástej (veliteľ jednotky SS)
    1959: Kapitán Dabač (kpt. Vladimír Dabač)
    1959: Muž, ktorý sa nevrátil (Kovalský)
    1960: Osení (predseda JZD Kvapil)
    1961: Pieseň o sivom holubovi (Milanov otec)
    1961: Pohled do očí (Krepnár)
    1961: Zbabělec (učiteľ Bednár)
    1962: Polnočná omša (Paľo Kubiš)
    1963: Tvár v okne (Rajčáni)
    1963: Výhybka (Ferenčík)
    1965: Smrť prichádza v daždi (mjr. Jakubec)
    1966: Vrah zo záhrobia (mjr. Jakubec)
    1967: Volanie démonov (mjr. Jakubec)
    1968: Niet inej cesty (von Hagern)
    1970: Luk královny Dorotky (dôstojník, profesor)
    1972: Podezření (Born)
    1974: Do zbrane, kuruci! (plk. Prónay)
    1974: Sokolovo (Ludvík Svoboda)
    1974: Trofej neznámeho strelca (Takáč)
    1975: Šepkajúci fantóm (mjr. Jakubec)
    1975: Tri dni a tri noci [Az idők kezdetén], r. Tamás Rényi, Maďarsko (generálny riaditeľ priemyselného závodu barón Winkler)
    1976: Do posledného dychu (Röder)
    1976: Jeden stříbrný (ing. Borodáč)
    1976: Osvobození Prahy (Ludvík Svoboda)
    1976: Vojaci slobody (Ludvík Svoboda)
    1982: Soľ nad zlato (kráľ podzemia)
    1983: Putování Jana Amose (Jan Amos Komenský)
    1983: Výlet do mladosti (spisovateľ Tomáš Štefan)
    1985: Zabudnite na Mozarta (Haydn)
    1986: Velká filmová loupež (Jan Amos Komenský)
    1999: Všichni moji blízcí (starý Silberstein)
    2009: Kawasakiho růže (cena Český lev)

Zdroj:  Wikipedia


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Foto: (C) Andrej Palacko
200
Autor: Foto: (C) Andrej Palacko
200
Autor: Foto: (C) Andrej Palacko

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Foto: (C) Andrej Palacko
200
Autor: Foto: (C) Andrej Palacko
200
Autor: Foto: (C) Andrej Palacko

200
Autor: Foto: (C) Andrej Palacko
200
Autor: Foto: (C) Andrej Palacko

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Jozef | 29-06-2015 19:45:00
Dozil sa aj napriek chorobe krasneho veku.
Velky CLOVEK.
Odpocivaj v pokoji, maestro.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentár123456 Pred 1 hodinami:
"Smeráci a im podobní vyčítajú Zuzane Čaputovej, že je neskúsená politička. Určite je."
KomentárAnonym Pred 2 hodinami:
Francúzi protestujú už 19. sobotu, Slováci sedia pri televízoroch a pozerajú Farmu...
KomentárKronikár MsO SRZ Pred 16 hodinami:
Súdne rozhodnutie zo dňa 7.3.2019 – OR Dolnostredské (vyjadrenie právneho zástupcu)
Komentárkonstatovanie Pred 17 hodinami:
Výučba nového typu písaného písma na ZŠ Juraja Fándlyho
KomentárTeply Včera:
OZ: Odmeny, kontrola a diskusia s občanmi. A ešte poslancami nepodporená kontrola.
Komentárpino Včera:
AKTUÁLNE: Polícia zadržala starostu obce so synom - AKTUALIZOVANÉ
Komentárpracovná skupina Včera:
Pozvánka na stretnutie s kandidátmi
KomentárStefan Včera:
Len 15 ročný mladík jazdil bez vodičáku
KomentárParkovanie Včera:
Pozvánka na riadne zasadnutie Obecného zastupiteľstva
KomentárPre Patanku Predvčerom:
Deň zeme v Pate
Komentárgulak 20-03-2019 15:32:51:
Včerajšia kolízia vozidiel pred nadjazdom nad železnicou - AKTUALIZOVANÉ
KomentárMiloš Majko 20-03-2019 12:13:46:
Dnes som volil z presvedčenia a verím, že rovnako budem aj v druhom kole.
KomentárVoÄľnĂ˝ch hál pribudlo. Analytici ÄŤakajĂş na trhu dobu neistoty 20-03-2019 10:09:26:
Budú šopornianski poslanci rokovať o novej výstavbe v Šoporni?

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign