back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Ľ. Veselický: Dve nekorektné informácie v tlačených SN február – marec 2024

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ľubomír Veselický / Úlohou každého slušného média je podávať pravdivé a korektné informácie. V ostatnom čísle SN som našiel dve, o ktorých korektnosti pochybujem.

Seredské novinky, strana č. 10, článok s názvom Sereď schválila na rok 2024 vyrovnaný rozpočet. Kam poputuje najviac peňazí?

Výrok autorky Z. Slahučkovej znie:

„Dobrou správou je, že aj vo vypätej situácii sa mestu podarilo zostaviť a schváliť vyrovnaný rozpočet.“

Aká je realita? Mestu sa nič nemohlo ani podariť ani nepodariť. Lebo schváliť vyrovnaný rozpočet ukladá obci zákon č. 583/2004 Z. z. v § 10, ods.7 takto : „Rozpočet obce a rozpočet vyššieho územného celku podľa odseku 3 sa zostavuje ako vyrovnaný alebo prebytkový. Obec alebo vyšší územný celok sú povinní zostaviť svoj bežný rozpočet ako vyrovnaný alebo prebytkový.“

Tvrdiť, že sa mestu podarilo zostaviť a schváliť vyrovnaný rozpočet, nie je nič iné, ako chváliť ho za to, že plní svoju zákonnú povinnosť.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Druhá veta v článku Z. Slahučkovej:

„V prípade nášho mesta sa podarilo zostaviť rozpočet tak, že dotácie budú poskytnuté v rovnakej výške aké boli schválené na rok 2022.“

Malý detail. Informácia bola uverejnená viac ako 10 dní pred rokovaním zastupiteľstva, ktoré bolo 8. 2. 2024. Teda v čase, kedy dotácie z rozpočtu mesta Sereď na rok 2024 poslancami ešte schválené neboli.

Tvrdenie, že dotácie v budú roku 2024 poskytnuté v rovnakej výške ako boli schválené v roku 2022 si bude overovať málokto. Skôr niekoho napadne, prečo je výška dotácií na rok 2024 porovnávaná práve s dotáciami na rok 2022. Prečo bolo vhodné túto informáciu preveriť? Nuž preto, lebo nie je pravdivá.

Vývoj priznaných dotácií som v minulosti sledoval niekoľko rokov. Preto som možnosť, že by v dvoch porovnateľných obdobiach mohli byť rovnaké, vylúčil. Na stránke mesta som si vyhľadal zverejnené finančné čiastky dotácií v troch ostatných rokoch a zistil som ich výšky podľa skupín aj žiadateľov. Tu je výsledok:

Výška pridelených dotácií mesta v rokoch 2022 2023 2024
Dotácie na rozvoj telovýchovy a športu 327 000 316 030 180 000
Dotácie na kultúrnu oblasť 13 000 14 400 10 000
Dotácie pre oblasť rozvoja mesta a živ. prostredia 14 400 7 400 11 500
Dotácie na sociálnu oblasť 30 000 31 500 25 000
Dotácie na podporu a rozvoj mládežníckych aktivít 38 212 41 050 30 000
Spolu €: 422 612 410 380 256 500

Zdroj : Oficiálna stránka mesta Sereď, Vyhľadávanie ¢ , Dotácie z rozpočtu mesta.

Teda takto. Dotácie v roku 2024 nebudú poskytnuté v rovnakej výške, v akej boli schválené v roku 2022. Rozdiel 166 112 € medzi nimi nie je zanedbateľný. (Krátky citát z Etického kódexu novinára: Hlavnými zásadami, ktorými sa novinár riadi vo svojej práci, sú nestrannosť, vyváženosť, objektivita, čestnosť, pravdivosť, zodpovednosť a dôsledné overovanie faktov.)

Z nekorektných informácií, na ktoré som poukázal vyplýva, že s overovaním ich pravdivosti si redakčná rada veľké starosti evidentne nerobila a článok za problematický nepovažovala. Quod licet Iovi, non licet bovi.

- Článok pokračuje pod reklamou -

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Pekne napísané. Takto informuje MsÚ a pani Slahučková. Viac sko 160tis€ rozdiel a ani to ešte nie je schválené a už to je v médiách. Pán Majko, čo vy na to?

    3
  2. So Slahučkovou nemá asi nič.
    Miloš šak daj sem niečo normálne,na čo sme si už v tvojom plátku zvykli. Nejaký kopanec do Ruska,alebo že tebou milované PS už zistilo že ľudia majú 70.pohlaví…(chcel by som ich vidieť !) a podobné nezmysly. To by tu opäť naštartovalo nejakú tú nenávistnú diskusiu a možno by sa zasa zobudil ten úchylný psychopat čo si do mňa rýpne a ponadáva !
    Šak už je to tu o ničom.
    Že nejaká afektovaná dievčina si odíde na 3.dni z domu a potom sa zasa objaví,to už nikoho nezaujíma.

    4
  3. Ak hovorkyňa mesta niečo zverejní, je to informácia, ktorá je oficiálna a zodpovednosť za ňu nesie aj primátor. A je úplne jedno či o nej vedel alebo nevedel, či to hovorkyňa s primátorom konzultovala alebo nie, či to zverejnila s jeho súhlasom alebo nie. To je už vec primátora ako si to (ne)zariadi, aby oficiálna informácia bola overená a pravdivá.

    3
  4. Dotácie „od buka – do buka “ ! A je totál jedno, aká garnitúra ovláda mesto. Hlavne, že spoplatnia vyhradené parkovisko pre invalidov s Parkovacím preukazom ŤZP občana. Lebo to takô socialnô a predovšetkým kresťanskô, ako VATA !!! LEN VEĽKÁ HANBA…

  5. Úžasné. Celé mesto ide do… odkedy tam je “nová krv” v podobe Kurbela a spol. Zatiaľ len vidím alo plytvajú peniazmi na sprostosti.

    2
  6. Celé mesto je úplne niekde inde, ako za demagóga. Je vidieť, ako sa to dá a nie to, ako to roky nešlo. Len ten, čo chce 🐕 biť, palicu si nájde.

    2
  7. Možno je inde, aj keď netuším v čom konkrétne. Ale to neznamená, že nebudeme teraz kritizovať. Reagujem na to čo je napísané v článku. Podľa teba je to v poriadku?

    2
  8. veslo pamätám si na video od Majka ako sa z teba snažil vypáčiť korektnú odpoveď kto ti robil stavebné práce na dome. Či to náhodou nebola firma ktorá pravidelne dostáva zákazky od mesta. Do dnes sa smejem na tom ako si nebol ochotný dať Majkovi korektnú odpoveď a ako zbabelo si ušiel z kancelárieTakže ty si ten posledný čo tu má čo hovoriť o kerektnej či nekorektnej informácii. Mal by si už konečne niekam zaliezť a neotravovať tu vzduch. Na budúce keď budeš zase chcieť ničo kritizovať tak sa najprv pozri do zrkadla a keď by si mal čo i len kúsok čistého svedomia tak odložíš pero a pôjdeš radšej prdieť do perín

    1
  9. Veslo napísal dobrú kravinu. Nechápem ze mu ju Majko uverejnil. Žeby boli uz kamoši? Nečudoval by som sa ze znova otočil kabát.

  10. Anonym 6. marca 2024, 9:44 – preco tuto otazku smerujete na mna, ja som snad sef pani Slahuckovej?

    Myslim si, ze moj nazor na sposob prijatia na MsU a zufalu uroven prace pani Slahuckovej je znamy a to nielen verejnosti, ale aj minulemu a sucasnemu vedeniu mesta.

    1
  11. Preco je zablokovany L.Veselicky? A nevyjadruje sa k svojmu clanku? Pytal sa M.Majko ci moze uverejnit clanok od L.V vo svojom sukromnom mediu? Moze sa tu vobec vyjadrit L.V? Ideme do totalitnej doby drzanie huby a kroku?

  12. Odhliadnite, že toto písal Veselický a venujte sa obsahu. Však sú tam iba fakty, nič vymyslené.

    Uverenila Slahučková informáciu o dotáciách pred samotným odhlasovaním? Uverejnila!

    Uverejnila, že boli dotácie v rovnakej výške ako v r. 2022 ( alebo keby aj 2023) hoci je rozdiel 160 000? Uverejnila!

    Za infomácie smerom von z úradu je zodpovedný primátor. Teda aj za to čo zamestanci  napíšu. Alebo p. Slahučková nie je (len) zamestnanec?

  13. Odhliadnite, že toto písal Veselický a venujte sa obsahu. Však sú tam iba fakty, nič vymyslené.

    Uverenila Slahučková informáciu o dotáciách pred samotným odhlasovaním? Uverejnila!

    Uverejnila, že boli dotácie v rovnakej výške ako v r. 2022 ( alebo keby aj 2023) hoci je rozdiel 160 000? Uverejnila!

    Za infomácie smerom von z úradu je zodpovedný primátor. Teda aj za to čo zamestanci  napíšu.

    Alebo pani Slahučková nie je (len) zamestnanec?

  14. Odhliadnite, že toto písal Veselický a venujte sa obsahu. Však sú tam iba fakty, nič vymyslené.

    Uverenila Slahučková informáciu o dotáciách pred samotným odhlasovaním? Uverejnila!

    Uverejnila, že boli dotácie v rovnakej výške ako v r. 2022 ( alebo keby aj 2023) hoci je rozdiel 160 000? Uverejnila!

    Za infomácie smerom von z úradu je zodpovedný primátor. Teda aj za to čo zamestanci  napíšu.

  15. šíp venom 10. marca 2024, 13:16 – Veselický zablokovaný nie je a nikdy nebol. Je jeho osobnou vecou, ci sa vyjadruje, alebo nie.

    Veselicky bol „len“ upozornovany na zneuzivanie sukromneho media na reklamu tretim stranam, sustavne a systematicky cielene porusovanie pravidiel diskusie.

    SoL prebera od zdroju Mesto Sered to, co je uverejnene za verejne peniaze – Veselicky vie o com je rec a on osobne nas kontaktoval s tym, ze Mesto Sered mu robi cenzuru.

    Veselicky si dlhodobo zije nejaky zvlastny zivot odtrhnuty od reality, kedy z pozicie funkcie dlhodobo zneuzival mestom platene media, na ich zneuzivani sa podielal a v rozpore s vlastnou naplnou prace ignoroval medzinarodne registovane medium. Veselicky na SoL parazitoval do momentu, kedy sa dostal do funkcie a odpovedanie na otazky tykajuce sa spravy veci verejnych jeho a jeho majitela, povazoval za neprijemne.

    Veselicky nevahal ignorovat aj oficialnu pisomnu vyzvu vtedajsieho primatora a statutara mesta na vratenie mestom neopravnene vyplatenych financnych prostriedkov za niekolko rokov.

    Ano, cenzurou vykonanou konkretnym clovekom v mediach platenych z verejnych financii, nas byvale vedenie mesta do totalitnej doby vratilo. Zial, cenzuru ani po upozorneni neodstranilo, neospravedlnilo sa verejnosti a cenzora ktory sa k vykonaniu cenzury pisomne priznal ani verejne neodsudilo.

  16. Zas len Veselický a Veselický, ale k obsahu článku nič vecné.

    Zaujímavé, že tu sa cielene odvracia pozornosť od podstaty informácie, ktorá je vyššie popísaná. A je jedno kto a kde ju uverenil.

  17. Zase len Veselický a Veselický ale k obsahu článku nič!

    Zaujímavé, že sa tu cielene odvracia pozornosť od podstaty vyššie popisanej nezrovnalosti zo strany p. Slahučkovej. A je jedno kto a kde to uverejnil.

  18. Anonym 10. marca 2024, 18:11 – zvazujte, co VEREJNE o inom tvrdite. Diskusiu moderuje administrator, nie ja. Administrator postupuje striktne podla zverejnenych a diskutujucim na vedomie zobranym pravidlam.

    Administratori su externi, nie su zo Serede a nepoznaju ziadneho diskutujuceho, nezaujimaju ich vzajomne vztahy, prepojenia a antipatie. Preto su objektivni.

    Ak nieco zmazem ja, napisem nasledne diskutujucemu dovod, alebo ho vyzvem k oprave.

    Skutocne podla moznosti piste informacie preverene, alebo sa pytajte. Na slusnu otazku nikdy nemam problem odpovedat. Evidentne klamstvo nema dovod byt zverejnene.
    A keby mi vadil iny nazor na veci, nenechal by som moznost diskutovat anonymne.

  19. Majko,no toto,je zaujímavé,že ten takzv admin úraduje,keď sú na rade vaši odporcovia.Prosim Vás,nestrapnujte sa ešte viac.

  20. Anonym 10. marca 2024, 21:56 – administratora, resp. administratorov mame viac ako desatrocie. Pred komunalnymi volbami dokonca troch.

    Z Vasej reakcie vidiet, ze fakty a pravda Vam nehovori uplne nic, preto dalsia komunikacia s Vami by bola stratou casu. Zijete si vo svojom svete – kludne v nom zostatne, no bez nas.

    Nasledovne:

    – este jedna nadavka na akehokolvek diskutujuceho a Vase primitivne prispevky budu eliminovane. A uz sa nepytam ani, ci ste pochopil.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

spot_img
- Inzercia -spot_img

Aktuality

spot_img

Aktuality

Sponzorované